Nordnorges folkemusikalske førstedame med soloforestilling i Istindportalen!

Susanne Lundeng gir seg selv helt nye utfordringer når hun nå skal turnere med soloforestillingen ”Nesten ikke helt som før”. For dette er en sceneforestilling med dans, musikk og replikker og Susanne Lundeng i alle rollene. Dessuten er hun sin egen tekstforfatter. Men hun har hatt god hjelp fra dramaturg/ regissør Aslak Moe og koreograf Gull Øzger.

- Vi har jobbet sammen i flere måneder for å finne strukturen på det hele. Jeg har lært masse om diksjon og bevegelse og mye annet utover det å være musiker, sier hun. Hun hviler altså ikke på laurbærene etter at hun i 2015 mottok Spellemannpris for ”111 Nordlandslåter – hilsen Susanne Lundeng”, og nylig fikk urfremført sin egen komposisjon ”Norlandia” sammen med MIN-ensemblet i Stormen Konserthus i Bodø.

NESTEN IKKE HELT SOM FØR

I «Nesten ikke helt som før» forteller, danser og spiller Susanne Lundeng ut sin kjærlighet til en Nordnorsk folkemusikktradisjon hun kanskje delvis har funnet på selv. For det var på mange måter slik hun startet sin karriere, da hun som tenåring begynte å reise land og strand rundt i Nordland for å samle inn tradisjonsmusikk etter levende og døde spellemenn.

- Folkemusikken ble lenge forbundet med tradisjoner fra innlandsbygdene på øst- og vestlandet. Den var lettere å finne fram til, for de som drev med innsamling og bevaring. Da var det verre med tradisjonsmusikken fra kysten. Det ble gjort ekspedisjoner fra sentrale strøk en gang på 1950-tallet. Men det var ikke rare greiene de kom over. Og det kan man skjønne. For det er jo ikke all verden å finne om man bare leter langs E6. Kystkulturen var mest levende på veiløse steder. Man måtte selvfølgelig i båt for å oppdage at også kysten har en egen og rik tradisjon for folkemusikk. Ut til øyer og inn i fjorder, sier Susanne Lundeng.

Det som startet med en forsiktig nysgjerrighet, vokste til lidenskap ettersom hun oppdaget nye skatter og ble kjent med en helt ny kultur, den musikalsk tradisjonelle kystkulturen, sin egen. Byjenta som er født og oppvokst i Bodø, men med dype røtter fra holmer og skjær langs kysten, bobler nesten over av entusiasme og kunnskap om skattene hun selv har funnet og øst av gjennom hele karrieren. Hun har etterhvert fått både anerkjennelse og priser for å ha løfte dette frem fra glemselen og vist hvilke kvaliteter det har med sine fremragende tolkninger av materialet.

I år ble det Spellemannpris for plateutgivelsen ”111 Nordlandslåter – hilsen Susanne Lundeng”. Forestillingen ”Nesten ikke helt som før” er en videreføring av dette plateprosjektet. Men det er mye annet og i en helt annen form.

- I løpet av en 70 minutters mini-musikal snakker, spiller og danser hun sitt kunstnerliv på en så dynamisk, rørende og intens måte at større krefter umiddelbart må ta tak i den og få den satt opp både her og der før dette felefyrverkeriet fra Bodø finner på noe nytt, skriver Tellef Øgrim i musikktidsskriftet ”Ballade”. Han skriver videre at:

- Forestillingen bæres oppe av Lundengs nærhet til stoffet, hennes skuespillerevner og ikke minst hennes guddommelige og uvørne musisering, som gjør skam på alle påstander om at norsk tradisjonsmusikk er konserverende i sitt uttrykk.

Tittel: NESTEN IKKE HELT SOM FØR:

Varighet: 70 minutter

Soloforestilling med

Susanne Lundeng – fele, dans og fortellinger.
Aslak Moe - regi og dramaturgi
Gull Øzger - koreografi
Ida Andersson - lysdesign
Fritjof Lindemann – lyddesign